18+ ?? Doe even de IVA-test

20 april 2024

Jullie weten ongetwijfeld allemaal dat de wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol sinds 1 januari 2014 verhoogd is naar 18 jaar. Dat betekent o.a. dat wij in het RHC clubhuis geen alcohol mogen verkopen aan leden en bezoekers die jonger zijn dan 18 jaar. Wie zelf onder de 18 is, mag geen alcohol bij zich hebben of drinken. Als barvrijwilliger moet je dan bij twijfel even vragen om een ID te laten zien, zodat je de leeftijd kunt controleren.


Certificaat Verantwoord Alcohol Schenken

Een van de regels die er verder bij horen, is dat er altijd iemand aanwezig moet zijn op de club die beschikt over het certificaat Verantwoord Alcohol Schenken. Een aantal van onze seniorenleden beschikt reeds over dit certificaat, maar wij vragen al onze seniorleden en ouders van jeugdleden deze test te doen.

Het behalen van dit certificaat is heel eenvoudig en binnen vijf minuten te doen. Via http://www.nocnsf.nl/iva krijg je nog wat meer informatie over het certificaat, mocht je dat nodig hebben voordat je de vragen gaat beantwoorden.
Bij het aanmelden van de test wordt naast je eigen gegevens, gevraagd naar het e-mailadres van de barverantwoordelijke. Vul hier "[email protected]" in. Zo komt de melding bij de barcommissie binnen dat jij de test hebt gemaakt. Daarnaast wordt gevraagd wie de bareindverantwoordelijke is. Hier vul je in: "Bestuurslid Organisatieā€.


We verzoeken jullie vriendelijk maar toch ook wel dringend om deze test te doen, zodat wij allemaal verantwoord omgaan met het alcoholbeleid. Voor RHC, maar ook voor onze jeugdleden!

De gemeente controleert namelijk of verenigingen zich aan de wet houden. RHC kan een boete krijgen, wanneer wij toch alcohol verkopen aan leden en bezoekers onder de 18 jaar. Ook kunnen jongeren onder de 18 jaar die op het terrein of in de gebouwen van de vereniging alcohol bij zich hebben (open of gesloten blikje of flesje) een boete krijgen. Zij hebben dan alcohol in hun bezit in de openbare ruimte en dat is strafbaar onder de 18 jaar.

Wil je nog even nalezen wat dit beleid inhoudt? https://www.nix18.nl.


Alvast hartelijk dank voor jullie medewerking!