Spin off Jambo Hockey Tanzania

27 augustus 2024

Het nationale dames hockeyelftal van Tanzania heeft een droom: spelen op het Africa Olympic Qualifying Tournament in oktober. Om die droom te verwezenlijken hebben ze een crowd funding actie opgezet. ‘Sport leert ons om nooit op te geven.’

 

Valentina Quaranta, oud-speelster van het Italiaanse dameselftal, verhuisde in 2011 van Italië naar Tanzania. Hockey is in Tanzania een heel kleine sport: er waren in 2011 alleen een aantal mannenteams actief. Quaranta hielp een vrouwenteam opzetten, en in 2014 werd de eerste hockeyclub voor vrouwen opgericht: Twende.

Kunstgrasvelden zijn er niet in Tanzania, en zelfs gras is nauwelijks te vinden. ‘Zand & steen-hockey’ noemt Quaranta het spel dat de hockeysters spelen. Toch speelt het nationale team niet onverdienstelijk: in 2014 eindigden ze als vierde in de World League Qualification in Nairobi en zebehaalden een zevende plaats op het Africa Club Championship.


'We have a dream'

De volgende stap, de droom van de speelsters, is spelen op het Africa Olympic Qualifying Tournament in oktober. De dames komen uit de armere delen van Dar Es Salaam, en kunnen de reis en het verblijf niet zelf betalen. Daarom is er een crowdfundingsactie opgezet. Aan de speelsters zal het niet liggen. ‘Most of all sport teaches us to dare and to believe in a dream. We have a dream, which is to go to the Africa Olympic Qualifying Tournament’

 

In mei bracht ons MB2 een bezoek aan Tanzania. Zoals iedereen heeft kunnen lezen en van de meiden heeft kunnen horen was dat een life changing experience. Met hulp van velen is die reis met alle indrukken en resultaten mogelijk gemaakt. We blijven onze vrienden in Tanzania ondersteunen. Hopelijk help jij mee met een (kleine) gift aan crowd funding actie van Valentina / Twende.

 

Ivo Caminada