Trainers voor volgend seizoen

8 mei 2024

Hulp van iedereen hard nodig. De voorbereidingen voor het volgende seizoen zijn in volle gang. In kwaliteit en kwantiteit groeien we enorm. Kunnen we dat allemaal nog wel bijbenen? Door de beperkte capaciteit van de accommodatie en het groeiend aantal jeugdteams, die ook nog eens steeds beter spelen wordt het een buitengewoon lastige klus om ieder team van de juiste technische begeleiding te voorzien. We gaan er nu al van uit dat het niet zal lukken om voor de zomer alle teams rond te krijgen en hopen dat we het voor de start van de competitie voorelkaar hebben. Dat we concessies moeten doen aan trainingstijden, duur van trainingen en het aantal trainingen per week is niet uitgesloten. Deze bijdrage is bedoeld om je mee te nemen in hoe we de komende tijd te werk gaan en hoe we elkaar kunnen helpen een zo goed mogelijk resultaat te halen.


Trainers en coaches

We zijn in gesprek met de huidige trainers en toekomstige trainers. Dat doen we in maatwerk van trainer en toekomstig team. Waar ligt de volgende stap in ontwikkeling, wat past goed bij de ervaring en ontwikkeling, waar zien we jou als trainer het liefst voor volgend seizoen? Vragen die we samen met jou gaan beantwoorden. We nemen daar de tijd voor. Immers moet het goed en zorgvuldig gebeuren. Als planning houden we aan dat we in mei alle trainers willen hebben gesproken. Dit kunnen we niet allemaal tegelijkertijd doen, dus we vragen ook nog even geduld te hebben. Spelers en ouders zijn altijd heel nieuwsgierig wie hun nieuwe trainer wordt. Dat is mooi, toch vragen we geduld te hebben zodat we ons werk goed en zorgvuldig kunnen doen.


Hoofdtrainers en trainers FED

De hoofdtrainers zijn heel belangrijk in de ontwikkeling van trainers, spelers en de oefenstof. Uiteraard is accent en intensiteit per team verschillend. De hoofdtrainer bewaakt de oefenstof en uitvoering daarvan samen met de trainer van dat team. Op deze manier geven we de trainers betere handvatten en zorgen we voor een uniforme opleiding van F tot en met de D. Zowel voor de speler als voor de trainer.


ABC jeugd

Voor de ABC jeugd zijn we voor alle teams op zoek naar trainers die ook op zaterdag de coaching op zich nemen. Dat zal in een aantal gevallen niet lukken, maar het is wel ons streven. Hierdoor zal de coaching op zaterdag beter aangepast zijn op de training en vice versa.


Oefenstof en Speelwijze

De Technische Commissie heeft afgelopen seizoen de RHC Speelwijze ontwikkeld. Hierin beschrijven we per categorie hoe we het hockeyspel willen spelen. Daaronder hangt natuurlijk de oefenstof. Bij elkaar een heel goede richting om ons technisch kader goed te kunnen begeleiden en spelers een heel duidelijke richting mee te geven. De oefenstof FED is verbeterd en dynamischer geworden. Deze zullen begin volgend seizoen worden uitgerold naar alle trainers.


Plannen genoeg, maar hoe zit het met de middelen?

Zoals je leest blijven we als RHC ambitieus. We willen iedere speler op zijn/haar niveau goed hockey bieden. Echter, kunnen we dat ook daadwerkelijk met elkaar organiseren? Het antwoord is ‘nee’. We hebben nooit middelen genoeg om ieder team de beste trainer, het beste plekje in het trainingsschema en genoeg training te geven. Simpelweg, er is schaarste op elk vlak. Dat betekent dat we het maximale zullen doen om zo dicht bij mogelijk te komen. We zullen niet alleen binnen onze vereniging naar de juiste trainers kijken, ook buiten onze vereniging zijn we op zoek naar de juiste gekwalificeerde trainer/coach. De gehele hockeywereld kent schaarste, dus dat wordt slechts een deel van de oplossing. Eind mei geven we een update van waar we staan.


Hoe gaan we te werk?

Gedurende het seizoen proberen we alle trainers zo veel mogelijk te volgen. Dat doen we met de TC, Technisch Adviseur (Remco Hartgers), Trainingsmanager (Remco van Oyen) en hoofdtrainers. Hieruit hebben we een beeld van de ontwikkelingen van trainers. De afgelopen seizoenen hebben we veel geïnvesteerd in opleidingen HT2, HT3 en HT4. We werken met de technische functies die er binnen onze vereniging bestaan. Ook hebben we doorgedacht over hoe je trainers het beste kunt brengen en verder begeleiden. Dat hebben we beschreven en is voor ons de leidraad voor het aanstellen en begeleiden van trainers. Voor jou als trainer ook heel nuttige informatie. Bekijk de Functiebeschrijvingen HTO (Hockey, Techniek en Opleiding) eens op http://www.rijswijkschehc.nl/files/library/pdf/nummer2.pdf


Onderstaand schematisch hoe we te werk gaan:

Type en achtergrond

Verantwoordelijkheid

Benaderen

Hoofdtrainer

F, E6, E8 en D

(Gediplomeerd)

Naleven van RHC speelwijze

Voor 12/05

Uitvoeren van oefenstof

Beter maken van spelers en trainers

Lijntrainer (trainer/coach)

D1, C1, B1, A1 en senioren

(Gediplomeerd)

Naleven RHC speelwijze

Voor 12/05

Beter maken van spelers,

Resultaatgericht coaching (m.n. in voorcompetitie)

Jeugd Trainer

DCBA

(Ervaren)

Naleven RHC speelwijze

Voor 26/05

Beter maken van spelers

Voorkeur: inclusief wedstrijd coaching

Jongste Jeugd Trainer

F, E6 en E8

(gedreven / ervaren)

Leren training geven o.l.v. hoofdtrainer

Voor 26/05

Beter maken van spelers

Nadruk op individuele techniek

Hulp Trainer bij

Kabouters en Benjamins

(meedoen)

Helpen en meedoen met training

Voor 15/08

Eerste stapjes in wat doen voor de club

Je wordt er zelf een betere hockeyer van

Keeperstrainer

Beter maken van keepers

Benaderen door keeperscoördinator

Voor 30-6

Nadruk op individuele techniek

Tegelijkertijd trainen van meerdere keepers


Denk en doe mee!

We staan gezamenlijk voor deze grote uitdaging en zijn als vereniging met elkaar verantwoordelijk voor het leuk en goed begeleiden van al onze teams. Dat betekent dat we juist ook van jou verwachten met ons mee te denken en doen. Daarom roepen we jou op om actief mee te doen. Heb je ideeën of suggesties?

Wil je meedoen als trainer, of weet je een goede trainer? Laat het ons weten. Vanuit zorgvuldigheid vragen we je dit naar één plek te brengen: [email protected]. Benader geen mensen zonder vooraf overleg met de Technische Commissie. Het zou jammer zijn dat we potentiele trainers en coaches teleurstellen omdat er toezeggingen gedaan worden die we later niet waar kunnen maken.

Help ons mee om een mooi kader voor komend seizoen neer te zetten. Dan komen we tot het beste resultaat dat we kunnen halen. Ook al betekent dat, dat niet iedereen op een ideale tijd op het mooiste veld met de beste begeleiding kan trainen.


Met sportieve groet,


Namens het bestuur

Geert Willem van Weert

Voorzitter