Van de voorzitter: 2019!

9 januari 2024

Nieuwjaarstoespraak van voorzitter Tom van Essenberg, tijdens nieuwsjaarseceptie van 6 januari jl.


Beste RHC-ers!

Een nieuwe agenda, nieuwe uitdagingen en een lange lijst met goede voornemens: 2019 is begonnen. Ik hoop dat jullie een fijne jaarwisseling hebben gehad en wens jullie voor het nieuwe jaar veel geluk en gezondheid voor jezelf en jullie naasten.

Geluk en gezondheid. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar zoals sommigen van jullie aan den lijve ondervinden, is het dat niet. Zowel privé als in ons werk kunnen we te maken krijgen met het verlies hiervan. Wie zoiets overkomt, kent de kracht van deze waarden. Afgelopen jaar hebben we afscheid genomen van ons erelid Bep de Beer en lid van verdienste Cees ten Velthuis. Ze zijn er helaas niet meer.


Terugblik 2018

Niet altijd hebben we het lot in eigen hand, maar waar we dat kunnen, moeten we onze invloed aanwenden. Mijn goede voornemen is om dat ook dit jaar samen met jullie te doen. Om samen te werken aan een gezonde RHC, waar iedereen in staat wordt gesteld om met plezier te hockeyen. Dat is niet altijd eenvoudig. Maar daarover zometeen meer, eerst nog een korte terugblik op 2018.

Dat was voor RHC een succesvol jaar. Op sportief gebied stegen we tot ongekende hoogte. Het jaar begon al goed met een prijs: de Rijswijkse sportprijs voor Heren 1. Maar ook daarna volgden vele hoogtepunten zoals de dubbel van Dames 1 (zowel in de zaal als op het veld kampioen). We hebben de dames samen met de andere kampioenen - 14 teams maar liefst - op traditionele wijze gehuldigd afgelopen juni. Dat was een mooi feestje.

En het succes van JB1 dat nu in de super B uitkomt is ook een van die hoogtepunten. Het is niet voor niets dat zowel Dames 1 als JB1 zijn genomineerd voor de Rijswijkse sportprijs 2018. Het wordt alleen wel een uitdaging, want het lijkt dat je met twee teams twee keer zoveel kans maakt. Aangezien je maar op één team mag stemmen, weet ik niet of dat een voordeel is. Ik weet ook nog niet op wie van de twee ik ga stemmen, maar wat ik wel weet is dat iedereen zijn stem moet uitbrengen. Dus daarom roep ik jullie allemaal op: Ga naar de site, maak je keus en STEM!


En dan iets over 2019. Wat brengt het nieuwe jaar ons?  

Eerst maar eens iets over hockey:

Helaas werkt het nieuwe DWF nog niet goed en heb ik de huidige standen in de zaal niet paraat. Maar als ik kijk naar het veld dan zie ik dat er aardig wat teams meedraaien in de top van hun poule. Bij de jeugd MA1, JB2, MD3 en MA3 op een mooie tweede plek en MB5 en JD2 zelfs eerste. Bij de senioren doen H5 en H2 het goed als runner up en daar is D2 op dit moment onze koploper. Het kon ook niet anders na twee seizoenen met successen van onze standaardteams dat nu onze tweede teams aan de beurt zijn voor zo’n kampioensfeest. Ik zou zeggen: Dames, Heren, ga ervoor!

En natuurlijk is winnen leuk, is kampioen worden leuk. Maar waar het vooral om draait bij RHC is dat we het gezellig hebben en met plezier hockeyen. Dat vind ik de grootste prestatie: dat we hier op RHC er met elkaar voor zorgen dat iedereen met plezier kan hockeyen en we zowel binnen als buiten het veld betrokken zijn bij elkaar.


Onze nieuwe bestuursleden zijn daar mooie voorbeelden van. Ze zijn enthousiast aan de slag gegaan. Frederic is samen met Casper van de SSRHC in gesprek over de toekomst van onze accommodatie. 2021 komt nu steeds dichterbij en dus zijn plannen nodig en daarvoor zal een werkgroep gevormd worden. Meer informatie hierover volgt spoedig.

Romi en Elise gaan ook als een speer, ze zijn als twee sprinters uit de startblokken gesprongen en storten zich de komende periode o.a. op onze vrijwilligers. Zoals jullie allemaal weten onmisbaar voor elke vereniging, dus ook voor RHC. In het tweede weekend van maart - zaterdag 9 maart - is er een grote vrijwilligersmarkt. Waar we hopen veel nieuwe enthousiaste vrijwilligers te vinden, maar vooral ook duidelijk te maken hoe we op RHC met elkaar omgaan en wat het belang is van vrijwilligers, want dat is nog niet bij iedereen altijd even duidelijk. We streven er als club naar dat iedereen verbonden aan RHC zijn verantwoordelijkheid kent en neemt en dat we vanuit sportiviteit, betrokkenheid en zorg voor elkaar samen nog beter worden als club.


En als ik het dan heb over vrijwilligers dan wil ik nu alvast een vacature aankondigen. Ann-Marie heeft aangeven dat ze aan het einde van het seizoen (na 6,5 jaar) stopt als secretaris van het bestuur. Jammer natuurlijk, maar ook begrijpelijk na zo’n lange periode. We zullen hier later dit seizoen nog bij stil staan, maar ik kondig haar komende vertrek hier alvast aan. We zoeken dus een opvolger!


Er is veel meer om te noemen, zoals de impuls in de communicatiecommissie en de nieuwe facebook pagina die we zijn gestart. Maar ik hou het nu bij volg ons op Facebook en Insta!


Belangrijk zijn ook de plannen van de fih en van de KNHB om de spelregels aan te passen: wedstrijden niet meer spelen in twee helften maar vier kwarten. De discussies hierover zijn gaande in hockeyland. Voor RHC zou dit betekenen dat we een grote uitdaging krijgen. Want de ruimte is er daarvoor niet, met nu al overvolle velden past dat echt niet. Daar moet echt een oplossing voor komen. Net als de roep om een waterveld. Ik zeg maar zo stilstand is achteruitgang en dat is toch jammer voor een club die zo graag wil.

Op deze 6de dag van het jaar, 6 januari, Driekoningen kijk ik toch even met een schuin oog (hoopvol) in de richting van de aanwezigen vandaag. Ik zie daar een paar wijzen van de gemeente Rijswijk staan en hoop dat ze mirre thuis hebben gelaten en goud en wierook voor ons hebben meegenomen…

De gemeente Rijswijk en de wethouder weten hoe onze situatie is en we zijn met ze in overleg. Er is deze maand een bijeenkomst met gemeente en sportclubs in Rijswijk m.b.t. de behoefte voor de sport in Rijswijk. Het onderwerp staat dus op de agenda. Ik hoop alleen dat we daar als RHC nu ook de vruchten van kunnen plukken.


We streven naar hockeyen met plezier voor iedereen! Daar zetten we ons als bestuur en alle vrijwilligers binnen RHC elke dag voor in. De nieuwe energie in het bestuur en de betrokkenheid en het enthousiasme bij onze vrijwilligers stemmen mij hoopvol. Want wat je ook doet voor RHC, in welk team je ook speelt of wat je coacht of aanmoedigt : samen zijn wij één RHC, WIJ RHC.

Nu het nieuwe jaar nog voor ons ligt, in al zijn onzekerheid, weet ik dat er een ding is waar we als bestuur op kunnen vertrouwen: dat is dat de Rijswijksche Hockey Club een toegankelijke, gezellige en sportieve hockeyvereniging is waar we met elkaar betrokken zijn, zowel binnen als buiten het veld.

Daar ben ik trots op en daarom ga ik vol vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet.


Ik zou zeggen proost op een gelukkig, gezond en sportief 2019!


Tom van Essenberg,

voorzitter RHC