OUD-Hockey | Jongste Jeugd | Algemeen

Algemeen

Vanaf 5 jaar kun je gaan hockeyen bij ons. Hockey is een hele leuke sport. Je traint en speelt altijd in teamverband. Ook speel je al wedstrijden. Hoe jonger het team, hoe kleiner het team in wedstrijdverband speelt. Hierdoor kunnen we iedereen goed begeleiden en de aandacht geven die eenieder verdient. Zo blijft het voor iedere speler een uitdaging om in de categorie te zitten zoals hieronder aangegeven:

 

Kinderen van 5 jaar kunnen spelenderwijs kennismaken met de hockeysport.

Bij kabouterhockey staan spel en bewegen centraal, aangepast op het ontwikkelniveau van deze leeftijdsgroep.

·       Training zondag 09.30 – 10.30 uur

·       Leeftijd: op 1 oktober moet het kind 5 jaar zijn en dit is een harde grens dus geen uitzonderingen

·       Niet als alternatief voor de Benjamins; dus geen 6-jarige

·       Doel is om kinderen op een gezellige manier kennis te laten maken met het hockeyen; maar ook andere activiteiten zullen plaatsvinden. De nadruk zal meer liggen op bezig te zijn met bewegen en balgevoel ontwikkelen dan alleen op hockey

·       Geen wedstrijden         

 

6 en 7 jaarF-categorie (wedstrijden in 3-tal of 6-tal)

8 en 9 jaarE-categorie (wedstrijden in 6-tal of 8-tal)

 

Drietal-, zestal-, en achttal hockey

De FEjeugd (ook wel jongste jeugd genoemd) speelt bij ons altijd op het niveau dat het lid zelf aankan. Zo is een speler van 9 jaar die al drie jaar hockeyt, veel verder in hockeyen dan iemand van 9 jaar, die net begint. Allebei de spelers kunnen bij ons terecht. De eerste speler zal bij ons 8-tal hockey spelen, de tweede zestal. Hieronder geven we de verschillen aan.

 

Drietallen (F-teams) staan met 3 spelers in het veld. Er zijn tegelijkertijd twee wedstrijdjes. Vaak zijn er ook één of meer wissels. Er wordt gespeeld op een achtste hockeyveld (23 bij 27,5 meter). De wedstrijd duurt 2 x 15 minuten met een pauze van ongeveer 5 minuten. Kinderen rouleren van plaats. Er is geen keeper en het is beslist niet de bedoeling dat een van de kinderen in een doeltje gaat staan. Bovendien zijn 4 doeltjes. Er zijn in principe geen echte spelregels. De enige echte belangrijke regel is dat de spelleider er voor zorgt dat het spel leuk en vooral veilig verloopt.

 

Zestallen (F- en E-teams) staan met 5 spelers en 1 keeper in het veld. Vaak zijn er ook 1 of meer wissels. Er wordt gespeeld op een kwart hockeyveld (55 bij 23 meter).

De wedstrijd duurt 2 x 25 minuten met een pauze van ongeveer 5 minuten. Er is geen cirkel maar een 10-metergebied waarin gescoord kan worden. Zowel in de F als in de E kan er in zestallen worden gehockeyd. Een F6-tal wordt gevormd door spelers met een jaar 'hockeyervaring'. Er zijn nog geen vaste plaatsen in het veld. Ook zal iedereen per toerbeurten keepen.

 

Achttallen (Ervaren E teams) bestaan uit 7 veldspelers, 1 keeper en de wissels. Er wordt gespeeld op een half hockeyveld (55 bij 45 meter).

De wedstrijd duurt 2 x 30 minuten met een pauze van 5 minuten. De RHC heeft op haar nieuwe velden speciaal voor deze teams velden aan laten leggen. Als er geen echte cirkel is (bij uit wedstrijden), wordt met pylonen een 15-meterlijn aangegeven. Een E8-tal wordt gevormd door spelers met minimaal twee jaar hockeyervaring. Een achttal in de D bestaat uit beginnende hockeyers. Er zijn nog geen vaste plaatsen in het veld. Ook zal iedereen per toerbeurten keepen.

 

Trainingen

De trainingen van de Kabouters en F-jeugd zijn eenmaal per week. De E-jeugd traint soms één en soms twee keer in de week. Deze trainingen zijn erop gericht om op een leuke manier met hockey kennis te maken. Uiteraard wordt er een uur gehockeyd, veel geleerd en plezier gemaakt. Aan het einde van de training worden er onderling wedstrijden gespeeld. Af en toe spelen de teams wedstrijden tegen andere verenigingen in de omgeving.

De trainingstijden zijn terug te vinden in het trainingsschema elders op deze site.

 

Activiteiten

Gedurende het seizoen worden veel activiteiten voor onze jongste jeugd georganiseerd. Juist deze leeftijdscategorieën vinden het heel leuk om met elkaar ook naast hockey leuke dingen te doen.

Aan het einde van het seizoen, vanaf eind mei, worden er door deze teams nog toernooien gespeeld. Ieder team heeft een thuistoernooi op de RHC en een uit toernooi bij een andere vereniging. Alle E-teams hebben aan het einde van elk seizoen een Jongste Jeugddag. De RHC probeert elk seizoen de Jongste Jeugddag namens de KNHB te organiseren. De afgelopen zeven jaar hebben ze ons steeds gevraagd dit te doen. We hopen ook dat we dit jaar dit grootse evenement mogen organiseren.

 

Alle leden op onze vereniging zijn van groot belang voor de RHC; iedereen werkt mee om de club zo goed mogelijk te laten draaien. Vanaf de D jeugd verwachten wij dat de leden ons zelf mee kunnen helpen. Als de leden nog niet oud genoeg zijn om zelf mee te helpen doen ouders dit. Ouders worden vaak opgesteld om de barcommissie te ondersteunen. Uiteraard wordt vooraf uitgelegd hoe alles in haar werk gaat. Sommige ouders hebben een verleden in de (hockey)sport en gaan aan de slag als coach van een team. Ook zijn er ouders die training willen geven of als scheidsrechter aan de slag willen.

 

Alles is mogelijk. En wat je ook doet op RHC; wij bieden onze vele vrijwilligers altijd gepaste ondersteuning!

 

Meer informatie? Kijk eens op onze pagina over het Lidmaatschap