Van de voorzitter...einde seizoen

9 juli 2021

Wat gaat zo’n seizoen snel. Ik weet nog dat ik aan het begin van het seizoen zei ‘We zijn begonnen’ En nu kijk ik alweer terug op het seizoen. En wat voor een…

Met maar liefst 14 kampioenen (6 veld en 8 zaal), promotie van Heren 1 naar de eerste klasse en een sterk Dames 1 op de derde plek van de tweede klasse is 2016-17 een prachtig seizoen, een om van te smullen. Voorbij gevlogen dus, maar genoeg moois gebeurd om bij stil te staan.


Ook andere activiteiten

Niet alleen op sportief gebied hebben we afgelopen seizoen goed gepresteerd. Zo is de communicatiecommissie nieuw leven ingeblazen, wat o.a. heeft geleid tot meer aandacht in de traditionele media en op social media. De baromzet is gestegen. Er zijn AED- en EHBO-cursussen gegeven. En wat te denken van de gezellige Thé Dansant’s, Jeugdfeesten, een tweede seniorenconferentie, de tweede editie van het Trimmers hutspottoernooi, het Kerstgala en het Jeugdkamp? Het zijn maar wat highlights van activiteiten, maar o zo belangrijk. Dat maakt ons die mooie en gezellige hockeyclub. Een aantal nieuwe activiteiten van onze leden, zoals de pubquiz van Dames 1 en het uitermate geslaagde seniorentoernooi dragen daar ook aan bij.

Dat doen ook De Vrienden Van Rijswijk. Die naast hun gezellige borrels met tombola zorgen voor de financiering van leuke initiatieven die onze mooie club nog mooier maken. Het eerste resultaat is de tribune langs veld 3. Daar zijn we De Vrienden erg dankbaar voor.

En natuurlijk ook een woord van dank voor alle vrijwilligers die hun steentje bijdragen.


Vele handen...

RHC is een bloeiende vereniging. Al ruim 85 jaar proberen we met elkaar de club draaiend te houden. Voor en door de leden, zoals dat heet. De laatste jaren is RHC hard gegroeid. Dat is goed nieuws voor de vereniging natuurlijk. Maar om als familie- en gezelligheidsvereniging niet aan ons eigen succes ten onder te gaan, moet er een steeds groter beroep worden gedaan op vrijwilligers.

Daarin willen we nu een nieuwe stap voorwaarts zetten. Een stap die recht doet aan RHC als vereniging voor en door de (ouders van) leden. Vrijwilligerswerk vloeit immers voort uit het lidmaatschap. Maar ook een stap die rekening houdt met de omvang die RHC inmiddels heeft. Zonder vrijwilligers kunnen u en/of uw kinderen niet hockeyen. Daarom kiezen we met ingang van volgend seizoen voor een nieuwe aanpak waarbij we uitgaan van drie kernpunten:

• Een vereniging vorm je met elkaar
• Zonder de inzet van (ouders van) de leden geen RHC
• Vele handen maken licht werk

Wat gaan we doen? 

De vrijwilligerscommissie heeft alle taken en klussen geïnventariseerd en opgedeeld in overzichtelijke pakketjes die we per team willen toewijzen. Concreet betekent dat dat alle teams of jeugdlijnen verantwoordelijk worden voor een of meer taken. Dat klinkt veelomvattender dan het is: vele handen maken immers licht werk en we zullen per team of lijn bekijken wat redelijk en werkbaar is.

Na de zomer krijgen de teammanagers en/of aanvoerders van alle teams te horen wat er van hun team verwacht wordt; aan hen de schone taak om te zorgen dat de klus geklaard wordt. Op deze manier hopen we dat iedereen een steentje kan bijdragen aan RHC en alles waar deze club voor staat. Zodat we met elkaar kunnen blijven hockeyen en genieten van al het moois dat RHC te bieden heeft.

RHC bloeit als nooit te voren; laten we met elkaar zorgen dat dat zo blijft!

 

Accommodatie en toekomstplannen

We hebben afgelopen seizoen gemerkt dat we als bestuur soms te veel en te snel willen. Dan is het vervelend als de tijd voorbij vliegt. Dat geldt bijvoorbeeld in gesprekken die we voeren met de gemeente. Hierin trekken we samen op met de Stichting Sportaccommodatie Rijswijksche HockeyClub. De roep om uitbreiding van accommodatie blijft groot, de verkenningen omtrent een zaalhockeyhal op onze accommodatie zijn gedaan. En hierover valt tot nu toe helaas weinig meer te zeggen. Behalve dat we soms als bestuur en SSRHC sneller willen dan het nu gaat. Tot 2021 mag er hooguit intern verbouwd worden. SSRHC zorgt er met onderhoud, kleine projecten en schilderwerk voor dat de accommodatie tip top in orde blijft. Ter illustratie noem ik hier drie SSRHC projecten van het afgelopen seizoen: de Entresol heeft een deur gekregen en kan nu afgesloten worden, het windscherm op het terras is nu helemaal af en de dyson handendrogers in de toiletten. 

 

Als bestuur hebben we gekozen voor de inzet op vier thema’s: Sportiviteit, respect en gedrag, Hockeyambitie, Vrijwilligersvereniging en Professionalisering bedrijfsvoering. Investeren op deze vier thema’s is belangrijk om de club, die inmiddels is gegroeid naar 1110 leden, draaiende te houden. We wilden dit seizoen ook een stap zetten in onze koers voor de langere termijn. Samen met een groep vertegenwoordigers van de club (ca. 25 man) en de KNHB hebben we een strategiesessie gehad. Ondanks het enthousiasme en waardevolle bijdragen van die groep heeft dit nog niet geleid tot de gewenste opbrengst. Dat hebben we even laten bezinken en onlangs hebben we de draad weer opgepakt in een workshop onder begeleiding van Ivo Caminada omtrent drijfveren en beoogde doelen van het thema Sportiviteit, Respect en Cultuur. De belangrijkste conclusie: er zijn heel veel dingen die goed gaan, maar er zijn ook een aantal zaken die beter zouden kunnen. Daarbij is het belangrijk om te weten Wat voor club we zijn? Wat is onze missie, visie en kernwaarden.

Het bestuur kiest er bewust voor om hiervoor de tijd te nemen en zich niet te laten leiden door de tijdsdruk en weloverwogen beslissingen te nemen en stappen te zetten. Daarmee zijn we begonnen en gaan er de komende maanden mee verder, zodat we onze koers aan het begin van het volgende seizoen kunnen presenteren. Ik kan het seizoen dus eindigen met de woorden die ik aan het begin gezegd heb: We zijn begonnen!

 

RHC familieclub

Terwijl ik dit schrijf verlaten de laatste families de club. Ze hebben net het familietoernooi achter de rug, traditiegetrouw de laatste activiteit van het seizoen. En het was als altijd een geslaagde dag. Een dag waarop ik als trotse voorzitter zie wat een mooie club we zijn. Een dag met strijd, sportiviteit en gezelligheid. Waarop RHC zich echt manifesteert als een familieclub. Waarop jong en oud, ervaren en onervaren hockeyer met elkaar een mooie dag hebben. Waarop vaders met hun zonen samen wedstrijdjes fluiten. En waarop niet de winst maar vooral de lol voorop staat. 


Het seizoen 1617 is geëindigd, 1718 staat voor de deur. Maar die deur is voorlopig even een paar weken gesloten. De club is dicht en gaat alleen op donderdagavond open voor Pims zomeravondhockey (ook zo'n mooie RHC traditie). 


Ik wens iedereen een mooie zomer en fijne vakantie! Tot in augustus!


Tom van Essenberg

Voorzitter Rijswijksche Hockey Club